fast food

Bardzo wiele mówi się o tym, że dania fast food i wszelkie bliźniacze produkty to po prostu śmieciowe jedzenie. Że jest bezwartościowe odżywczo, tuczące i źle wpływa na nasz organizm. Pewnie, jest to w pewnym stopniu prawda, ale wszystko zależy też od tego, w jaki sposób te dania są wykonane. Można bowiem przyrządzić je także w sposób zdrowy, wymieniając odpowiednie składniki.

Przykładowo, bardzo popularny od jakiegoś czasu jest kebab z kurczakiem, zamiast tradycyjnej baraniny. Powoduje to, że całe danie jest zdrowsze i mniej kaloryczne. Tak samo można zresztą zadziałać jeżeli chodzi o sos. Te oparte na śmietanie czy majonezie nie należą oczywiście do najzdrowszych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zamiast tego zastosować na przykład jogurt naturalny. Do tego duża ilość rozmaitych warzyw i z potencjalnie niezdrowej potrawy robi się całkiem zdrowa.

Załóżmy, że jednak chcemy zjeść także typowy kebab w pierwszej, lepszej budce tego typu na mieście (znalezionej w Google np. przez hasło dobry kebab Kraków). Nie powinniśmy mieć zbytnich wyrzutów sumienia jeżeli nie robimy tego za często. Niebezpieczne jest bowiem nie tyle jednorazowe spożycie takiego dania, tylko oparcie na nim swojej całościowej diety i spożywania go zbyt często. Jeżeli powiedzmy raz w tygodniu, czy raz na dwa tygodnie pozwolimy sobie na taki luksus, a poza tym odżywiamy się zdrowo, to nic złego się nie stanie.

Ważna jest oczywiście także pora spożywania takiego posiłku. Jeżeli zjemy go stosunkowo wcześnie, najpóźniej porą obiadową, wszystko jest w porządku, gorzej gdy zajadamy się fast foodami późnym wieczorem.